Zelené vitamíny z črepníka
Posilňovať imunitu by si nemali len alergici. Okrem konzumácie ovo-cia a zeleniny si aj v chladnejších mesiacoch môžeme jedálny lís-tok skvalitniť čerstvými zelenými vňaťami. Nič náročné. Stačí odrezať trojcentimetrový vršok petržlenu alebo zeleru a uložiť ho do misky s vodou. Po pár dňoch vyklíčia prvé lístky vňate. Potom môžeme časť koreňa zasadiť do črepníka, asi centimeter by mal vyčnievať nad zeminou. Drobná záhradkárska de-korácia bude v kuchyni rozvoniavať a obohatí pripravované jedlá, či už polievky, nátierky, alebo šaláty o potrebné vitamíny a minerálne látky. V zelerovej vňati nechýbajú vitamíny A a E a petržlenová je zase bohatá na draslík, vápnik, železo a na vitamíny A a E. Vitamínu C má dokonca na rozdávanie – v jednej viazaničke petržlenovej vňate sa nachádza rovnaké množstvo tohto bojovníka proti infekcii ako v pol kilograme pomarančov.