Dezert na košeli
Krémy, pudingy a peny konzumuje-me kávovou lyžičkou, na torty a zá-kusky si zoberieme vidličku. Štrúdľu však zvládneme najlepšie špeciálnou vidličkou na odkrajovanie i nabe-ranie. Pri kompóte si pomáhame lyžičkou, do ktorej nenápadne vypľú-vame kôstky a potom ich položíme decentne na tanierik. Na konzumá-ciu lievancov a palaciniek by mal byť k dispozícii dezertný príbor. Podobný potrebujeme aj pri servírovaní syrov. V takom prípade je najlepšie odlo-miť kúsok pečiva, natrieť ho maslom a navrch položiť odrezaný kúsok syra. Pri mise s viacerými druhmi syra by mal byť položený špeciálny nôž, ktorým si porciu najprv odre-žeme a potom napichneme a prene-sieme na tanierik. Mozzarellu a iné mäkké syry si treba umiestniť na odlomený kúsok pečiva a až potom vložiť do úst. Rovnako konzumuje-me aj ochutené peny či chrenovú šľahačku, len si ju na kúsok chlebíka alebo žemle natrieme dezertným no-žíkom. Vyhraté máme v prípade ma-fi nov v papierových košíčkoch alebo drobných koláčikov a čokoládových bonbónov, tie môžeme vziať priamo do ruky. Chceme sa osviežiť ovo-cím? Najlepšie chutí od empatického hostiteľa alebo organizátora, ktorý ponúkne už naporciovaný melón, broskyne, hrušky či banány, poprípa-de uprednostní servírovanie malých strapčekov hrozna či ríbezlí.