Kategória: Životný štýlČíslo: 02/2015

Viete vajcia správne variť?

 
Občas si aj bežné kuchynské postupy žiadajú inováciu. Dať na vyskúšané triky sa oplatí. Najmä, ak nie ste spokojní s kvalitou uvarených vajec, ktoré chystáte na veľkonočnú výzdobu a ktoré by mali potom skončiť v chutnom šaláte, nátierke, plnenej fašírke a iných pokrmoch.
 
Existujú šikovné finty, ktoré pomôžu sviatočnému kulinárskemu symbolu zostať dlhšie v dobrej kondícii. V prvom rade treba vajcia vybrať z chladničky hodinu pred varením. Teplotný rozdiel by mohol spôsobiť praskanie škrupiny. Vajcia vkladajte preto radšej do studenej vody a nechajte ju postupne zohrievať. Aby vajcia nepraskli, odporúča sa aj prepichnúť škrupinu na širšom konci špendlíkom. Otvorom potom môže unikať vzduch, ktorý sa tvorí rozpínaním obsahu pri zahrievaní. Po začatí vrenia ich stačí variť 8 minút. Pri predĺžení času varenia sa vnútri uvoľňujú síry, ktoré sfarbujú žĺtok dozelena. 
 
Trvanlivosť natvrdo uvarených vajíčok zbytočne skracujete, ak ich chladíte v ľadovej vode, lebo sa tým zvyšuje riziko množenia baktérií pod škrupinou. Lepšie je nechať ich chladnúť pri izbovej teplote. Pomáha aj vrstva tuku na povrchu po potretí olejom alebo kúskom kože zo slaniny. Póry sa tým uzavrú a škrupina sa bude pekne lesknúť. To je však už fáza po zafarbení alebo inom spôsobe ozdobovania domácich veľkonočných ozdôb.
 
Alžbeta Slováková
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising