Kategória: Životný štýlČíslo: 04/2012

Veľkonočné pochúťky

Syrová roláda
 

Potrebujeme:
350 g eidamskej tehly, 200 g šunky, 3 kyslé uhorky, 2 uvarené karotky, 3 vajcia, 30 g kapie, 100 g smota­nového syra, 50 g masla, 1 menšia cibuľa, soľ, mleté čierne korenie

Postup:
Najprv si pripravíme syrovú penu. Smotanový syr a maslo vymiešame so soľou, neskôr pridáme aj posekanú cibuľku. Kus eidamského syra vcelku vložíme do mikroténového vrecka, uzavrieme a ponoríme do horúcej vody. Keď dostatočne zmäkne, vyberieme ho a na doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrubého asi pol centimetra. Na syrový plát natrieme vrstvu vymiešanej peny, na ktorú po dĺžke uložíme v rade za sebou varené vajcia a posypeme posekanou uhorkou, šunkou, kapiou a karotkou. Zmes po celej ploche trochu posolíme a okoreníme a plát aj s náplňou zvinieme. Stočenú roládu zabalíme do alobalu a v chladničke necháme stuhnúť. Môžeme ju ešte potrieť zvyškom plnky a posypať kúskami pokrájaného tvrdého syra a červenej papriky. Roládu podávame pokrájanú na asi 1,5 cm hrubé plátky a servírujeme s chlebíkom alebo pečivom. Syrová roláda sa hodí výborne ako pohostenie pre veľkonočných kúpačov.
 

 

Trubičky s bielkovým snehom

Potrebujeme:
balíček lístkového cesta, hladká múka, 1 vajce, 5 bielkov, 250 g práškového cukru

Postup:
Ako prvé si pripravíme trubičky z lístkového cesta. Cesto rozvaľkáme na doske pomúčenej hladkou múkou na hrúbku asi pol centimetra. Potom ho rozkrájame ostrôžkou na cesto na pruhy široké asi 2 cm a dlhé 20 cm. Prúžky cesta potom natáčame na kovové rúrky, ktoré sme predtým pomastili olejom. Okraje prúžkov sa musia prekrývať, aby sa trubičky nerozpadali. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do dobre vyhriatej rúry. Po chvíli stiahneme teplotu a trubičky pečieme do zlatista. Po vybratí necháme trochu vychladnúť, a až potom ich stiahneme opatrne z kovových rúrok. Sneh si pripravíme vyšľahaním bielkov s cukrom nad parou, mal by mať pevnejšiu konzistenciu. Trubičky naplníme penou pomocou cukrárenského vrecúška, ale až po úplnom vychladnutí. Napokon ich posypeme práškovým cukrom.

(bes)

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising