Kategória: Životný štýlČíslo: 05/2015
Urobme si vlastné víno
3. september 2015 - 12:43
Chutný domáci nápoj získame aj z jabĺk, hrušiek a sliviek. Základom je kvalitný mušt, ktorý si pripravíme pomocou odšťavovača. Ak ho nemáme, ovocie si pomeľme na mlynčeku a prelisujme ho cez husté sitko alebo biele plátno. Mušt nechajme stáť a po usadení kalu ho zlejme. Môžeme dokonca aj pomiešať šťavy z viacerých druhov ovocia.
Potrebujeme väčšiu sklenenú nádobu (najlepšie demižón), do ktorej nalejeme čistú šťavu zmiešanú v pomere 4:1 s vodou vopred zohriatou s cukrom a kyselinou citrónovou. Pridáme vínne kvasinky z drogérie, fľašu uzavrieme a do korku inštalujeme kvasnú rúrku zo skla. Burčiak bude hotový o 10 dní a víno o 6 až 8 týždňov. Potom treba víno stočiť do menších fliaš a odložiť do chladničky. Proces kvasenia urýchlime, ak pridáme viac cukru alebo kvasiniek a ak nádobu umiestnime na teplejšom mieste.
Jeseň ponúka aj iné plody vhodné na prípravu vína. Výborné sú trnky, drienky, čierna baza a najmä vyzreté a mäkké šípky. Šípky doma zbavíme stopiek a kalíškov a zomelieme ich na mäsovom mlynčeku. Na správny pomer potrebujeme 1 kg šípok, 2 litre vody a 1 kg cukru. Pomleté šípky nasypeme do päťlitrového pohára, pridáme cukor, vínne kvasinky a zalejeme vodou. Zmes necháme stáť v teplejšej miestnosti asi 3 týždne, potom pohár prenesieme do pivnice či iného chladnejšieho priestoru. Dobrou pomôckou je vrchnák s kvasnou zátkou umiestnený na pohári. Priebežne treba sledovať hladinu zmesi. Ak klesne, vodu dolejeme. Po troch mesiacoch vykvasené víno stočíme do fliaš a môžeme pokojne popíjať nápoj sviežej chuti bohatý na vitamín C.
Alžbeta Slováková
Snímka: autorka