Tajomstvá šéfkuchára
Potvrdzuje to aj Tomáš Zapletal, na prvý pohľad mladý kuchár, v skutočnosti jeden z dvadsiatky najlepších slovenských šéfkuchárov. Po krátkom rozhovore sme uverili. Pretože okrem profesionálnej zručnosti, ktorú svojim hosťom predvádzal priamo pred ich očami za pultom, mu nechýba ani fantázia a odvaha prinášať niečo nové. „Poznám všetky svetové kuchyne a ak treba, viem uvariť akékoľvek jedlo. Ale osobne mi učarovala stredomorská kuchyňa. Domovskú reštauráciu Parcafé s vôňou mora máme na Búdkovej ceste v Bratislave, nové priestory sme poňali ako vínotéku s ponukou značiek z celého sveta, ale aj s veľkým výberom káv a rýchleho občerstvenia tapas, cenovo prístupnú bežnému konzumentovi,“ hovorí šéfkuchár a autor zaujímavej myšlienky. Inšpiroval sa v španielskej kuchyni, kde sa zvyknú k dobrému vínu ponúkať chuťovky s rôzne vyskladanými ingredienciami. Každému podľa jeho chuti. Niekto preferuje ryby, iný radšej sušenú šunku alebo grilovanú zeleninu či kačaciu pečeň, ktorá je mimochodom tunajšou špecialitou. Výsledkom je príjemné posedenie s priateľmi pri poháriku vína a chutnom pohostení, ktoré aj zasýti. „Jedinou alternatívou obeda nemusí byť vždy teplé jedlo, niekedy postačí pár tapas, ušitých presne na konkrétneho zákazníka,“ tvrdí Tomáš Zapletal.
Jeho predstavivosť sa pretavila aj do polohy praktickej. Keď vymýšľa nové jedlo, v duchu si namieša kokteil aj desiatky ingrediencií a už dopredu cíti ich prepojenú chuť. Samotnou prípravou si už len potvrdí pravdivosť svojho čerstvého tajomstva. No tento šéfkuchár nekončí len pri vymýšľaní priekopníckych pochúťok. Chce obyvateľom Ružinova aj ostatným návštevníkom prezentovať nezvyčajné trendy v komunikácii s hosťami a zároveň tradície cudzej kuchyne. Varenie paelly, klasického španielskeho jedla, na drevenom pódiu terasy pred Retrom bude v lete určite príjemnou príležitosťou pre všetky zúčastnené strany.