Svetové tekuté osvieženie
Smäd v horúčave zvyknú ľudia na jednotlivých kontinentoch zaháňať rôznymi nápojmi. Charakter tekutého osvieženia ovplyvňuje klíma a vegetácia krajiny i tamojšie stravovacie zvyky. Švajčiari milujú pivo, ale Španieli uprednostnia chladené víno a ešte viac sangriu, čo je miešaný nápoj z červeného vína, zo šampanského a z ovocia, alebo si dajú tanier studenej zeleninovej polievky gaspacho. Tú majú radi aj Taliani. Rusi robia veľa pre svoje zdravie, pretože v horúčave popíjajú najmä čaje, do ktorých si vkladajú čerstvé maliny, jahody a višne. Američanom chýba fantázia, sú závislí od komerčnej kokakoly, zato Mexičania sú omnoho originálnejší. V lete s obľubou pijú osolenú kukuričnú hmotu zriedenú vodou, ktorá vzhľadom pripomína mlieko. Japonci nedajú dopustiť na svoj nesladený zelený čaj, zvládnu aj desať šálok denne, a Sýrčania sa osviežujú čiernym čajom. Obyvatelia Južnej Ameriky sú vychýrenými kávičkármi, ale svetu predstavili aj nápoj maté, ktorý pripravujú z listov cezmíny paraguajskej. Do svojich stravovacích zvykov ho zakomponovali Argentínčania a Brazílčania, ale aj niektoré arabské národy. Obyvateľom severnej Afriky pomáha zaháňať smäd voda ochutená šťavou z citrusových plodov a ešte viac nápoj zo sušených kvetov ibišteka. Tunisania nedopustia na čaj z mäty a Mongoli majú celú plejádu osviežujúcich a zároveň zdravých nápojov – kefíry, jogurtové nápoje, slaný mliečny čaj a kumys, čiže skvasené kobylie mlieko.