Kategória: Životný štýlČíslo: 01/2015
Po fašiangovej oslave...
10. február 2015 - 9:45
... bývajú rána ťažké. Dôvodom je najmä množstvo alkoholu či dokonca kombinácia viacerých druhov a celá noc strávená v prefajčenom prostredí
s nedostatkom kyslíka.
Výsledkom je bolesť hlavy, sucho v ústach, únava a žalúdočná nevoľnosť. Čo robiť, aby sme sa dostali čo najskôr do formy? Musíme rátať s procesom dlhým niekoľko hodín i celý deň, pretože jedného litra vína sa organizmus zbavuje až 10 hodín, a obyčajne sa počas zábavy vypije toho ešte viac.
• Tráviaci systém preberie a zvlhčí silný mäsový vývar, kapustnica alebo cesnaková či kyslá zemiaková polievka.
• Minimálne si treba dať aspoň šálku zeleného alebo bylinkového čaju s medom, vnútornosti upokojí najmä mätový, harmančekový či žihľavový.
• Zbaviť organizmus zvyškov alkoholu pomôže šťava z červenej repy a šťava
z bielej kapusty zase upokojí žalúdok.
• V priebehu dňa dopĺňajme tekutiny po malých dávkach minerálnou vodou, no nesladenou a nesýtenou, aby bublinky nedráždili citlivý žalúdok. Môžeme si do nej pridať citrónovú šťavu.
• Kto má chuť na kyslé, nemusí si odopierať kyslú uhorku, vodu z kyslej kapusty alebo zavináča, čím si doplní aj stratené minerály.
• Životobudičom a zdrojom chýbajúcich vitamínov i minerálnych látok je nápoj z paradajkovej šťavy zmiešanej
s trochou soli a citrónovej šťavy a s lyžicou worcesterskej omáčky.
• Zaručene vylieči aj pár hodín spánku počas dňa, neskôr popoludní prechádzka na čerstvom vzduchu a napokon večer svieža sprcha alebo kúpeľ s odvarom z listov medovky.
Alžbeta Slováková