Huby v čínskej kuchyni
Vo vývare s ryžovými rezancami alebo v zeleninovom šaláte zvykne tróniť čierna huba, ktorá sa nazýva aj Judášovo ucho. V rukách kuchára sa ocitne v sušenej podobe, pred varením je treba namočiť ho a po napučaní a zväčšení objemu pripomína orgán sluchu. Tvrdý stred sa vykrojí a použijú sa iba tenšie okraje. Aj keď čiernu hubu v jedle radi oceníme, v skutočnosti ide o malý optický klam. Nemá totiž žiadnu chuť a jej úlohou je pokrm obohacovať o vlákninu.
K obľúbeným druhom patria aj slamienky s guľatým klobúčikom vypestované na ryžovej slame a hlavne huby šitake s intenzívnou chuťou, ktoré sa pestujú na kmeni stromov a pri spracovaní prichádzajú zase o nožičky. Pre výraznú arómu a lahodnú dužinu sú považované za perly medzi hubami a výborne zasýtia. Klobúčiky zo šitake sú nielen výnimočne chutné, ale dokážu aj účinne bojovať proti rakovine. Mimochodom, ďalšia huba lingzhi alebo reishi je doslova žriedlom vzácnych látok a Číňania ju už tisíce rokov používajú ako liečivo na terapeutické účely a posilňovanie imunity. Hubová chuť ozvláštňuje čínske jedlá často aj v podobe korenia čiže prášku, ktorý sa získava zo sušených a rozdrvených húb viacerých druhov.
Za špecialitami, v ktorých nechýba hubová aróma, nemusia ísť Ružinovčania ďaleko. Okrem niekoľkých čínskych reštaurácií, ktoré vyrástli v našej mestskej časti naozaj ako huby po daždi, môžu priaznivci tejto gastronómie zájsť aj do OC Retro a vybrať aj z ponuky ázijskej rýchlo obslužnej reštaurácie.
Alžbeta Slováková
Snímky: autorka