Kategória: Životný štýlČíslo: 10/2012

Hody chutili lokšami, burčiakom i muzikou

 

V predposledný septembrový víkend mnoho Ružinovčanov neodolalo. Zvyknutí na tradíciu ružinovských hodov ochotne a radi zamierili k jazeru, kde v Areáli hier Radosť Štrkovec mohli vyvetrať celú rodinu, zúčastniť sa na športových turnajoch v minifutbale, v tenise alebo vo volejbale, pozrieť si vystúpenie viacerých hudobných telies a hlavne si vybrať z ponuky množstva stánkov s nápojmi i jedlami typickými pre čas hodovania. 

 

 

Burčiaková story

Pult s fľašami plnými až po okraj sladkým račianskym burčiakom splnil jednu zo základných podmienok skutočne vydarených hodov. Bez tohto chutného nápoja si jesenné dožinky ani nevieme predstaviť. Juraj Furdík testuje chute Ružinovčanov už štvrtý rok a chodí sem rád. „Denne sa minie 200 litrov i viac. Mnohí si pri stánku dajú jeden či dva poháriky a potom ešte kúpia celú fľašu domov.“ Asi sa základná koštovka a investícia oplatila, keď sú ochotní v domácich papučiach pri televízii vychutnávať jesenný trúnok práve od tohto predajcu. A kto sa pristaví častejšie? Samozrejme, že muži. „Ale ženy ich statočne limitujú. V tomto prípade ich považujem za škodlivý element,“ zavtipkoval pán Furdík. Na podobný humor s podtónom má nárok. Stáť za pultom celé hodiny nie je predsa žiadny špás. Každý obchodník chce zarobiť.

 

Vôňa živánskej 

Podobne Denis Šenkár, ktorý si ako mladý podnikateľ skúša svoje schopnosti v gastronómii iba prvý rok. K úspechu ho predurčuje aj jeho meno, ale väčšou zárukou je pomoc rodiny. V stánku, z ktorého inšpiratívne rozvoniavali dopekajúce sa steaky mäsa, vypomáhali aj rodičia a brat. Zohraná štvorka bez kormidelníka, každý vedel, čo má robiť. Už si technológiu prípravy a predaja tradičných kulinárskych pochúťok skúsili na vinobraniach v Detve, Modre i v Stupave, tieto hody sú však trochu výnimočné. Pretože aj oni sami sú Ružinovčania. A čo najviac letí? „Samozrejme, lokše, tých sa predá asi 300. A potom živánska, za deň urobíme okolo 200 porcií,“ nezaváhal pri počtoch Denis. Príprava na takéto podujatie je náročná, trvá až celý týždeň. A čo ak sa pre zlé počasie nepredá celá batéria dobrôt? „Tak to zjeme,“ reaguje so smiechom jeho mama. „My sme, našťastie, veľká rodina.“

 

Lokše i muzika

Návštevníci sa grupovali aj pred stánkami so skalickými trdelníkmi, so slovenskými štrúdľami a s ázijským gyrosom. Ale najviac sa naozaj míňali lokše, či už plnené, alebo len tak pomastené, ktoré sa hojne zapíjali pivom alebo burčiakom. Pohár červeného spolu s trdelníkom okúsila aj dvojica mladých mamičiek Katarína a Martina, ktorým nechýbali malé kópie, dcéry Barborka a Emka. Muži vraj prídu neskôr, ony sa ponáhľali hlavne kvôli deťom, aby sa dievčatá povozili na kolotoči, dali si pomaľovať ozdobne tváričku a pozreli si detské tanečné súbory, kam práve všetky smerovali. 

 

V amfiteátri už bolo muzikálne hlučno. Svoje umenie prezentovala dychová kapela, potom ju vystriedala cimbalovka aj so skupinou speváčok a ďalší ľudoví hudobníci a tanečníci ružinovského Folkfestu, ktorý bol na programe v sobotu. A pretože nedeľa patrila súčasnejším žánrom, ktoré zastupoval Desmod, mužské trio La Goya, Věra Špinarová a Honza i František Nedvědovci, mohol si vybrať skutočne každý. Z hodov, ktoré chutili nielen maškrtným jazýčkom, ale aj zraku a sluchu.

Alžbeta Slováková

Snímky: autorka

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising