Kategória: Životný štýlČíslo: 11/2013
Cesnak je prírodné antibiotikum
8. január 2014 - 9:36
Jedine silná imunita úspešne obráni organizmus pred vírusmi či baktériami. Budovať by sme si ju mali po celý rok. Povedzme si, kde hľadať vhodné zdroje.
Okrem otužovania, pohybu na čerstvom vzduchu a využívania sauny je kľúčom k dobrej obranyschopnosti perfektne fungujúci tráviaci systém a vhodné potraviny, ktoré aj prečisťujú organizmus a majú často antibakteriálne účinky. A ktoré sú to? V prvom rade naše osvedčené jablká, ale aj čínska kapusta, červená paprika, šípkový čaj, huby, najmä hliva, zeler, brokolica a, samozrejme, kyslá kapusta. Obsahuje veľa vitamínu C, pomáha čistiť steny žalúdka od škodlivých látok, probiotikami zlepšuje flóru črevného prostredia a regeneruje celý organizmus.
Profesionálnymi bodygardmi nášho tela sú cibuľa a cesnak. Obe potraviny sú ideálnou prevenciou pred nákazou. Cibuľu môžeme pre výraznú arómu zakomponovať do nátierky z bryndze a ak cítime prvé príznaky prechladnutia, pomôže odvar z cibule, ktorý zmiešaný s medom treba piť niekoľkokrát počas dňa.
Cesnak, ktorý sa ako prírodné anti-biotikum dokáže popasovať s vírusmi, s baktériami, plesňami či parazitmi, treba konzumovať celých dvanásť mesiacov v roku. Môžeme ho natrieť na hrianku, pár roztlačených strúčikov pridať do zálievky na zeleninový šalát alebo ich zamiešať do tvarohovej nátierky. Mimochodom, viete že cesnak dokáže aj iné divy? Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak, ochraňuje srdcovo-cievny systém a bráni tvorbe krvných zrazenín, ktoré bývajú príčinou mozgovej príhody a infarktu. A zároveň prispieva k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov, takže by ho mali konzumovať všetci, ktorí bojujú s nadváhou či obezitou. Tiež veľkí adepti na obete virózy.