Kategória: ŠportČíslo: 01/2024

Z ôsmeho miesta až k titulu

Spanilú jazdu previedli v tohtoročnom play-off najvyššej slovenskej súťaže hokejisti Nitry. Do vyraďovacích bojov síce vstupovali až z ôsmej priečky, napokon dvíhali nad hlavu majstrovský pohár, ešte len druhý v klubovej histórii.
 
Pred začiatkom play-off väčšina hokejovej verejnosti prognózovala, že tento rok bude titul patriť niektorému z východoslovenských družstiev. Veď najlepšiu štvoricu mužstiev po základnej časti tvorili Poprad, Michalovce, Spišská Nová Ves a Košice – čiže tímy z východnej časti republiky. Vlajku západu mal v play-off držať bratislavský Slovan, ktorý však už vo štvrťfinále stroskotal a s Košičanmi prehral všetky štyri stretnutia. 
 
Východniarom napokon vypálila rybník Nitra. Tá sa síce nadrela už v predkole, keď sériu s Trenčínom natiahla na maximálny možný počet piatich zápasov, pričom odvracala stav série 1 : 2, ale práve tieto boje akoby naštartovali corgoňov. 
 
Kráľ Antonín, ako znie prezývka nitrianskeho hrdinu kouča Stavjaňu, opäť dokázal bravúrnym spôsobom pripraviť Nitru a klub spod Zobora postupne vystavoval stopku jednému favoritovi za druhým. Najskôr vyradil vo štvrťfinále víťaza základnej časti z Popradu (4 : 2 na zápasy), následne v semifinále Michalovce, ktoré si brúsili zuby na titul (tiež 4 : 2 na zápasy), a vo finále Spišiakov dokonca 4 : 0 na zápasy.
 
„Emócie sú pozitíve, zavŕšili sme krásny príbeh. Keď sme zvládli sériu s Trenčínom a čakal nás Poprad, tak som svojim hráčom povedal, že ideme na tzv. mission impossible (misia nemožná, pozn. red.). Napokon máme titul a bonusom je, že každú sériu sme ukončili doma,“ poznamenal 61-ročný český tréner. 
 
Rozhodujúci moment tejto sezóny prišiel v predĺžení finálového duelu číslo 4, keď sa o majstrovský gól postaral v 62. minúte Miloš Bubela.
 
„Nevnímam seba ako hrdinu, bol to výkon celého tímu. Všetky zápasy, série sme boli všetci spolu, preto sme to dotiahli sem,“ sympaticky poznamenal autor rozhodujúceho presného zásahu na 2 : 1. 
 
Nitrania sa stali prvým tímom v histórii slovenskej extraligy, ktorý dokázal získať majstrovský titul z pozície najnižšie nasadeného tímu. Doplňme, že Zlatú korčuľu pre najužitočnejšieho hráča play-off získal útočník majstra Samuel Buček.
 
Autor: br
Foto: HK Nitra
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising