Kategória: ŠportČíslo: 02/2022

Weiss st. potvrdil povesť trénerského mága

Bravó, ŠK Slovan Bratislava. Bravó, Vladimír Weiss starší. Futbalisti najúspešnejšieho slovenského klubu dokázali to, v čo ešte pred niekoľkými týždňami veril azda len ten najväčší optimista. Postúpili zo základnej skupiny Európskej konferenčnej ligy, vďaka čomu bude mať slovenský futbal po dlhých 17 rokoch svoje zastúpenie aj v jarnej časti v rámci európskych klubových súťaží.
 
A nielen to. Slovanisti vyhrali svoju základnú skupinu, predbehli švajčiarsky FC Bazilej, čo je klub s niekoľkonásobne vyšším rozpočtom. To znamená, že „belasí“ idú priamo do osemfinále play-off Európskej konferenčnej ligy.
 
Katastrofický začiatok, rozprávkový koniec
Nuž a viete, koľko mal Slovan na svojom konte gólov a bodov po úvodných dvoch zo šiestich zápasov? Gólov nula a bod jeden jediný. Bratislavčania v septembri doma remizovali so Žalgirisom Vilnius 0 : 0 a následne po nevýraznom výkone prehrali na pôde arménskeho Pjuniku Jerevan 0 : 2. Klíma v klube v tom čase mala na míle ďaleko od ideálu, ale zlom nastal 6. októbra v bazilejskom St. Jakob-Parku. Tam nastúpil akoby iný Slovan, ktorý po zaslúženej výhre 2 : 0 oživil postupové šance.
 
Nasledovala „šialená“ odveta so švajčiarskym súperom. Skóre 3 : 3 a futbal, ktorý musel baviť divákov. Tí už chodievali na Tehelné pole kvôli domácim, kvôli Slovanu, a nie kvôli zvučným menám súpera, ako to bývalo v minulosti. Aj na Jerevan sa bratislavský národný štadión utešene zaplnil a hoci Slovan prehrával po hrúbke Chovana a premenenom pokutovom kope, nasledoval ďalší Weissov zázrak. Náš majster otočili v priebeh niekoľkých sekúnd, keď najskôr skóroval Guram Kašia a následne aj s dávkou šťastia striedajúci žolík Eric Ramirez. 
 
Bratislavčania spečatili postup z prvého miesta skupiny H po takticky zvládnutom stretnutí vo Vilniuse, kde nad domácim Žalgirisom zvíťazili 2 : 1. V tabuľke mali na konci 11 bodov, rovnako ako Bazilej, ale v prospech slovenského klubu hovorili lepšie vzájomné duely.„Počas európskej cesty sme si prežili veľa šťastných chvíľ i nejaké nešťastné momenty, ale vždy sme sa vrátili a šli sme za svojím cieľom. Je to veľký úspech pre nás, klub i fanúšikov,“ zhodnotil pre klubový web kapitán tímu Vladimír Weiss ml.
 
Poďakovanie patrí ľuďom, ktorí sa vrátili na tribúnu
Trénerský čarodejník Vladimír Weiss st. – hoci bezprostredne po postupe priznal, že je veľmi unavený a vyčerpaný – venoval úspech celému Slovanu, fanúšikom a špeciálne rodine Kmotríkovcov. „Sme radi, že sme otočili skupinu, v ktorej nám praktickyuž nikto neveril. Od tretieho zápasu sme hrali dobre, vyhrali sme skupinu, čo je vynikajúce. Ja to beriem ako človek a tréner triezvo. Tento klub a rodina Kmotríkovcov si to za to, čo na Slovane vybudovali, zaslúžia. Veľmi pekne ďakujem ľuďom fanúšikom, ktorí sa vrátili na tribúny a ktorí nám úprimne fandia,“ uviedol 58-ročný kouč, ktorý pred dvanástimi rokmi priviedol slovenskú futbalovú reprezentáciu k prvej účasti na majstrovstvách sveta. Weiss st. ešte dodal: „Tento úspech dávam celému Slovanu, ľuďom, ktorí nás majú radi, a aj celému Slovensku, lebo diváci uvidia u nás aj na jar európsky futbal.“
 
Pamätáte na Mostar?
Mimochodom, nechýbalo veľa a Slovan by si Konferenčnú ligu ani len nezahral. V boji o postup bol blízko vypadnutia, ale práve Eric Ramirez, bývalý vychýrený zakončovateľ zo Žitného ostrova, najskôr gólom zariadil predĺženie a v ňom krásnymi nožničkami v 122 min. ratoval klub, keď poslal duel do rozstrelu. V penaltovej lotérii „belasí“ uspeli a postúpili do skupiny EKL.
 
Bodaj by sa zopakovala história
Zverenci trénera Weissa spoznajú svojho súpera vo vyraďovacej fáze 24. februára 2023. Prvé zápasy osemfinále sa odohrajú 9. marca, odvety sú na programe 16. marca.
 
Pripomeňme, že Slovan Bratislava si zahrá jarnú časť európskych klubových súťaží po 54 rokoch. Písal sa rok 1969, keď si „belasí“ zahrali vo vyvrcholení Pohára víťazov pohárov (PVP), pričom píšeme o historickom úspechu, keďže Slovan PVP napokon aj vyhral. Po finálovom triumfe 3 : 2 nad slávnou Barcelonou. 
 
Autor: Róbert Buček
Foto: Facebook – ŠK Slovan Bratislava
 
 
 
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising