Kategória: ŠportČíslo: 03/2020

Športový svet prišiel o basketbalovú legendu

 

Keď 26. januára večer nášho času začali na internete kolovať zvesti o smrti Kobeho Bryanta, málokto tomu chcel uveriť. Aj športoví novinári si tieto informácie dôkladne overovali, aby nevypustili kačicu. Žiaľ, desivé prognózy sa naplnili.

Basketbalová legenda zahynula vo veku 41 rokov po páde jeho helikoptéry pri Los Angeles. Tragédia si vyžiadala celkovo deväť ľudských životov vrátane jeho 13-ročnej dcéry Gianny.
Kobe bol úžasný športovec. Z nespočetného množstva úspechov spomeňme, že 5-krát vyhral NBA, dvakrát olympijské hry, 18-krát si zahral v Zápase hviezd NBA. V historickom bodovaní NBA mu patrí štvrtá priečka s 33 643 nastrieľanými bodmi. Na svojom konte má aj honory pre najlepšieho strelca ligy, najužitočnejšieho hráča finálovej série či najužitočnejšieho hráča celej sezóny. Jeho jediný klub Los Angeles Lakers, v ktorom pôsobil 20 rokov, vyradil obe jeho čísla –
8 a 24. Veľmi výstižne však Bryantov odkaz zhrnul Kareem Abdul-Jabbar, najlepší strelec histórie NBA: „Mnoho ľudí si bude pamätať Brynta ako úžasného športovca, ktorý inšpiroval celú generáciu basketbalistov. Ja si ho budem pamätať ako niekoho, kto bol oveľa viac ako športovec,“ poznamenal Bryant. 
 
Black Mamba a odkaz LeBronovi
Pýtate sa, ako vznikla Kobeho prezývka Black Mamba? Dal si ju sám. A to potom, ako videl film Kill Bill od Quentina Tarantina. Vo filme sa objavil jedovatý had – mamba čierna, ktorý bol známy svojou rýchlosťou, obratnosťou a agresivitou. „Čítal som si o tom zvierati a povedal som si: ‚Wau, toto je úžasné.‘ Je to perfektný opis toho, ako by som chcel aj ja hrať.“
 
V čase vrcholiacej kariéry pútali v profilige najviac súboje Bryanta s LeBronom Jamesom. Boli ako dvojičky. Veľkí rivali, no najmä veľkí ľudia, ktorí sa vzájomne mimoriadne rešpektovali. Je to symbolické a zrejme to niekto zhora tak chcel, že svoj posledný odkaz venoval na sociálnej sieti práve Jamesovi. Kobe mu zagratuloval, že ho preskočil na tretej priečke historického bodovania v NBA.
 
Získal Oscara
Okrem športových úspechov zaujal Bryant aj filmovým nadaním. Po skončení basketbalovej dráhy sa venoval napríklad aj svojmu filmovému štúdiu. Za snímku Dear Basketball dokonca získal prestížneho Oscara v kategórii najlepší krátky animovaný film.
 
Nielen športovému svetu bude chýbať. Česť jeho pamiatke!
 
 
brez
Foto: Instagram

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising