Kategória: ŠportČíslo: 03/2020

Slovan najväčším favoritom na zisk titulu

 

Víkendovými zápasmi odštartovala jarná časť futbalovej Fortuna ligy. Najlepšie karty v rukách má bratislavský Slovan, ktorý v zime zrealizoval najväčší prestup v slovenskej lige – Andraž Šporar putoval do Sportingu Lisabon, Bratislavčania získajú celkovo viac ako 7 miliónov eur.

„Belasí“ sú na čele tabuľky so 45 bodmi a komfortným, až 10-bodovým náskokom pred druhou Žilinou. V jarnej časti zverenci trénera Jána Kozáka ml. z 18 zápasov až 14-krát bodovali naplno. Sú najlepším tímom v ofenzíve (priemerne viac ako 2,3 streleného gólu na zápas) i v defenzíve (priemerne  0,6 inkasovaného gólu na duel).
 
Naopak, na chvoste tabuľky je so 14 bodmi Pohronie, s jednobodovým mankom na predposlednú Nitru.
 
Čo nás čaká?
Tucet účastníkov ešte absolvuje štyri kolá spolu a potom sa súťaž rozdelí na dve šesťčlenné polovice. V prvej sa bude bojovať o titul majstra Slovenska, v druhej o záchranu. Znovu sa bude hrať systémom každý s každým doma – vonku, čiže desať kôl.
 
Zároveň platí, že všetky body získané v základnej časti si družstvá berú so sebou aj do nadstavby.
 
Zaujímavý je aj systém zostupu. Posledný tím konečnej tabuľky automaticky zostúpi do II. ligy. Družstvo na predposlednom mieste bude bojovať o zotrvanie vo Fortuna lige s druhým tímom II. ligy v dvojzápasovej baráži.
 
Každý má o čo hrať
O čo hrať majú aj kolektívy v bezpečnej zóne tzv. druhej šestky. Totiž, ak Slovnaft Cup vyhrá jeden z prvých troch tímov konečnej ligovej tabuľky, bude sa hrať play-off aj o poslednú miestenku do predkola Európskej ligy.
 
V semifinále by si zmerali sily štvrtý so siedmym a piaty so šiestym po nadstavbovej časti, víťazi by už zabojovali priamo o miestenku do pohárovej Európy. Tieto duely by sa hrali na jeden zápas, na trávniku lepšie umiestneného mužstva v konečnej tabuľke.
 
Robo
Foto: instagram

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising