Kategória: ŠportČíslo: 01/2022

Slávneho trénera angažoval slovenský talent

Slovenský šport nedávno obletela skvelá správa: Nášmu momentálne najlepšiemu tenistovi Alexovi Molčanovi sa podarilo presvedčiť trénera Mariána Vajdu na spoluprácu. Kouč, ktorý priviedol dnes už legendárneho Srba Novaka Djokoviča k 20 grandslamovým titulom i k postu najlepšieho hráča planéty, sa teda vracia domov.
 
Táto myšlienka sa zrodila v Molčanovej hlave už minulý rok. A hoci mal Vajda po ukončení spolupráce s Djokovičom na stole aj iné ponuky, svoje zohralo to, že Alex bol prvý a je to Slovák. „Naskytla sa tak šanca jednak pomôcť Alexovi Molčanovi a jednak pomôcť slovenskému tenisu,“ uviedol M. Vajda na tlačovej besede.
 
Prešovský rodák Molčan sa tento rok prvýkrát v kariére dostal do najlepšej svetovej päťdesiatky rebríčka ATP. Na tom majú veľkú zásluhu jeho doterajší tréner Karol Beck, ako aj kondičný tréner Dávid Olasz. Obaja zostávajú v tíme.
 
Podľa Vajdu je Molčan na tom rebríčkovo v podstate rovnako, ako bol Djokovič, keď s ním začínal. „Alex postúpil do top päťdesiatky, jeho tréneri urobili kus práce. Je to veľký úspech. Top ‚fifty‘ je už naozaj špička. Oslovilo ma to aj to z toho dôvodu, že je to prvý Slovák, ktorý sa dostal do top 50 po dlhšom čase. Veľmi ma to teší.“
 
Vajda chce novému zverencovi odovzdať predovšetkým svoje bohaté skúsenosti. „Priorita budú grandslamy. Musí sa dostať do takej formy, aby vedel zvládať ťažké zápasy a zdolávať aj kvalitných súperov.“ Prvou takouto skúškou bude Roland Garros na parížskej antuke. 
 
Na spoluprácu sa teší aj 24-ročný Alex, ktorý v tomto roku upútal finálovou účasťou na turnaji v marockom Marrákeši a vlani veľmi dobrým výkonom vo finále podujatia v Belehrade, práve proti Djokovičovi. Molčan hovorí, že ambície sú vysoké a po angažovaní trénera svetového kalibru má ešte väčšiu chuť do tenisu. Na jednej strane nechce prezrádzať konkrétne rebríčkové plány, zároveň však tvrdí, že by bol rád, keby už na konci tohto roka boli viditeľné plody spolupráce s trénerskou osobnosťou Vajdovho rangu.
 
Spojenie Molčan – Vajda ocenil aj nový prezident Slovenského tenisového zväzu Miloslav Mečíř. Ten pripomenul, že Alex je od šestnástich rokov súčasťou projektu Národného tenisového centra. Vyzdvihol tiež, že Molčan je nielen dobrý hráč, ale má aj jasnú predstavu, kam to chce v tenise dosiahnuť. „Marián má veľmi dobre rozobraných hráčov. Pevne verím, že im to bude spolu klapať. Držím im palce,“ povedal zlatý olympijský medailista zo Soulu 1988 M. Mečíř. 
 
Autor: br

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising