Kategória: ŠportČíslo: 02/2022

Najznámejší Slovák v Kanade

Siedmy júl 2022 a 12. október 2022. Tieto dva dátumy sa zapíšu do histórie slovenského športu, slovenského hokeja a navždy si ich zapamätá aj Juraj Slafkovský. V júli sa stal draftovou jednotkou v najkvalitnejšej hokejovej lige na svete. O tri mesiace neskôr absolvoval v NHL svoj debut.
 
Noc zo 7. na 8. júla bola – ako by povedali Američania – „unbelievable“ pre slovenský hokej. Dvaja najvyššie draftovaní hráči NHL sú zo Slovenska. Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. Aby sme lepšie pochopili, o aký úspech, resp. husársky kúsok ide, treba napísať, že také niečo sa podarí možno raz za 100 rokov.
 
„Montreal Canadiens sú hrdí na to, že si volia hráča slovenského národného tímu a TPS Turku Juraja Slafkovského.“ Zaznelo v onú noc v montrealskom Bell Centre.
 
„Veril som, že by sa to mohlo udiať, ale mohol tam skončiť hocikto. Veď sme videli, že Šimon išiel hneď po mne. Je to niečo neuveriteľné pre mňa, rodičov, všetkých, ktorí ma podporovali, a pre celý slovenský hokej. Znamená to pre mňa strašne veľa. Keď som vedel, že sa to môže stať, tak som si to dal za cieľ a som nesmierne šťastný, že to vyšlo. Do poslednej chvíle som to nevedel, až keď som počul ‚Slovakian‘, tak som už prestal počúvať a ani neviem, čo sa stalo. Ale som šťastný, že stojím tu, kde som,“ hovoril v prvej reakcii Slafkovský, ktorý prekonal Mariána Gáboríka, trojku draftu z roku 2000 (vybrala si ho vtedy Minnesota).
 
Splnil sa mu sen
Prvý ostrý zápas pre slovenského útočníka a hneď s takou špeciálnou príchuťou... Montreal hostil Toronto, a to je v hokejovej Kanade sviatok – ako keď hrá vo futbalovom Španielsku Barcelona El Clásico proti Realu Madrid. Slafkovského tím sa tešil z tesnej výhry 4 : 3.
 
Juraj sa stal vo veku 18 rokov, 6 mesiac a 12 dní najmladším na Slovensku vychovaným hokejistom v histórii NHL.
Na úvod absolvoval tzv. nováčikovské koliesko, pred rozkorčuľovaním ako prvý vyšiel na ľadovú plochu. Slafkovský odohral 10 minút a 34 sekúnd, raz vystrelil na bránku a pripísal si aj bodyček a blok. Celkovo zanechal sympatický dojem. Pred stretnutím, ale aj po jeho skončení hovoril o splnenom sne.
 
Oslavy sú predsa na góloch najlepšie
Košický rodák čakal na prvý gól do 20. októbra. Dočkal sa vo svojom piatom vystúpení, Montreal hostil Arizonu a Juraj sa „trafil“ za stavu 3 : 0 v 29. minúte. Vďaka tomuto presnému zásahu opäť prekonal rekord a opäť Mariána Gáboríka, tentoraz v rebríčku najmladších Slovákov, ktorí sa kedy gólovo presadili v NHL. Zároveň sa stal 4. najmladším strelcom v dlhej 113-ročnej histórii Montrealu Canadiens.
 
Slovák pri góle dostal publikum do varu a to veľmi dlho skandovalo: 
Slaf – kov – ský, Slaf – kov – ský.
 
Po zápase Juraj so sebe vlastným humorom povedal novinárom, že si presne nepamätá, ako gól padol, a viac sa sústredil na následné ovácie. „Oslavy sú predsa na góloch to najlepšie.“ Na konci pozápasového rozhovoru ešte dodal: „Merci, Montreal.“ 
 
Svojimi výkonmi si Juraj Slafkovský zastal svoje miesto v prvom tíme Montrealu a neputoval na farmu, čo sa zvykne stávať nováčikom po prvých odohraných zápasoch. Za čiernu škvrnu na vcelku úspešnom vstupe 18-ročneho mladíka tak môžeme označiť akurát zápas proti Detroitu a presnejšie Jurajov nepekný zákrok zozadu na hráča súpera Matta Luffa – ten utrpel zranenie, ktoré si vyžiada operáciu a niekoľkotýždňovú odmlku od hokeja. 
 
Slovenský reprezentant dostal za faul vyšší trest na päť minút plus do konca zápasu, ako aj dodatočnú suspendáciu od disciplinárnej komisie NHL v podobe zákazu štartu na dva zápasy a pokutu vo výške 10 270,28 amerických dolárov.
 
Autor: rb
Foto: Instagram Juraja Slafkovského 
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising