Kategória: ŠportČíslo: 04/2015

Legendárny Dubovský zahynul pred 15 rokmi

Jeden z najlepších útočníkov, aký kedy obliekol dres Slovenskej futbalovej reprezentácie, Peter Dubovský, zahynul 23. júna v roku 2000 ako 28-ročný počas dovolenky v Thajsku.
 
 
Dubo, ako Petra prezývali, urobil svoje prvé futbalové kroky v bratislavských Vinohradoch, odkiaľ neskôr odišiel rozvíjať svoj talent do Slovana Bratislava, kde sa mu podarilo prepracovať sa do prvého mužstva už v sedemnástich rokoch. Raketový štart v belasom drese potvrdzuje jeho tretia sezóna medzi seniormi, v ktorej sa s dvadsiatimi siedmimi gólmi stal kráľom strelcov a aby toho nebolo málo, spolu so svojimi spoluhráčmi sa tešil aj z federálneho titulu. V roku 1993 si slovenský klenot všimli dokonca v Reale Madrid a už vtedy platilo, že „pusinky“ na prestupovom trhu mali hlavné slovo. Peter sa teda presťahoval do hlavného mesta Španielska. S Madridčanmi za dve sezóny získal ligový titul, Kráľovský pohár i Superpohár, no napriek tomu v očiach vedenia nenaplnil to, čo si od neho sľubovali a zakotvil v inom Reale, a to v Reale Oviedo. Tento španielsky klub bol posledný na Petrovom zozname.
Rodák z Bratislavy bol aj vzorný reprezentant. Ešte za česko-slovenskú reprezentáciu odohral štrnásť zápasov s bilanciou deväť gólov. Za slovenskú, naopak, tridsaťtri stretnutí a sieť súpera sa mu podarilo napnúť dvanásťkrát. 
Po jeho tragickom odchode do futbalového neba sa na jeho počesť udeľuje Cena Petra Dubovského a je určená pre najlepšieho hráča do dvadsaťjeden rokov.
 
Filip Timár
Snímka: archív

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising