Kategória: ŠportČíslo: 01/2023

Je Calzona mužom na správnom mieste?

V športovom svete neraz platí, že „prvý na rane“ je pri neúspechu, hoc aj chvíľkovom, tréner. Zatiaľ to neplatí o pôsobení Francesca Calzonu na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie – dôvere vedenia Slovenského futbalového zväzu sa teší napriek tomu, že jeho angažmán sprevádzajú kontroverzie.
 
Spomeňme, že do nominácie na kvalifikačné stretnutia nezaradil kvalitného Vladimíra Weissa ml., nekonvenčne hlasoval v ankete o najlepšieho futbalistu Slovenska a predovšetkým – kvalifikáciu odštartoval neočakávanou remízou s Luxemburskom a čudným vyjadrením po zápase.
 
Loboval Hamšík
Taliansky tréner pôsobil ako asistent v Neapole (2015 – 2018) aj počas pôsobenia Mareka Hamšíka v tomto klube. Aj táto súvislosť mu pomohla pri jeho angažovaní na dôležitý post. Pravdou tiež je, že Calzona nemá skúsenosti s národným tímom a dosiaľ nikdy nebol hlavným trénerom. Až prišla ponuka zo Slovenska...
 
Nenominovanie Weissa ml.
Rozpačito vyznelo, že tréner národného tímu vynechal vo svojej nominácii na úvodné dva kvalifikačné duely o postup na majstrovstvá Európy 2024 skúseného kapitána Slovana Bratislava Vladimíra Weissa ml.
 
Na spornú nomináciu Talian reagoval lakonicky: „Dôvod je vyslovene taktický. Máme v nominácii osem ofenzívnych hráčov a niektorí z nich vedia ponúknuť aj alternatívne riešenia. Nič proti Weissovi. Myslím si, že je dobrý hráč. Budem ho naďalej sledovať ako ďalších 82 slovenských hráčov.“
 
Zakopnutie na úvod
Väčším problémom bol nepodarený vstup Slovákov do kvalifikácie. V Trnave proti nevýraznému Luxembursku bola z toho len chabá bezgólová remíza, ktorú diváci „odmenili“ piskotom.
 
Tlak odbornej i laickej verejnosti zdvihol Talian pozápasovým vyjadrením, ktoré neskôr vysvetľoval možnými nepresnosťami zo strany tlmočníka. Keď totiž Calzona hovoril o spokojnosti, že si z výsledku nerobí starosti a rovnaký zápas by sme ešte v septembri prehrali 0 : 4, viacerí len nechápavo krútili hlavou.
 
Napríklad bývalý reprezentačný gólman Ján Mucha ironicky komentoval trénerovu reakciu slovami: „Spokojný? Nežartujme. Možno sme boli na inom zápase. Asi som v televízii videl niečo iné. Ak je tréner spokojný s tým, čo sme videli, tak klobúk dole. Treba nám zagratulovať k bodu a ideme ďalej.“
 
Odčinenie proti Bosne
Tri dni po remíze s Luxemburskom sme s veľkými obavami nastúpili na dôležitý súboj proti Bosne a Hercegovine. Napriek značne zvučnejšiemu menu súpera sme obstáli až nad očakávane dobre. Po góloch Róberta Maka a Lukáša Haraslína prišlo prvé Calzonovo víťazstvo – 2 : 0.
 
„Som veľmi spokojný s predvedeným výkonom, hráči chceli odčiniť remízu s Luxemburskom, výborne pracovala naša defenzíva,“ hodnotil kouč slovenskej reprezentácie.
 
Odignoroval aj Weissa st.
Francesco Calzona zrejme nemá najlepší vzťah s úspešným slovenským trénerom Vladimírom Weissom st. Dokumentujú to slová či skutky oboch aktérov. Weiss počas ankety Futbalista roka, v rámci ktorej sa stal najlepším slovenským trénerom za rok 2022, sakramentsky na Calzonovu adresu poznamenal: „Neviem si predstaviť, že by som sedel po štyroch remízach alebo prehre na lavičke reprezentácie ja alebo nikto iný. Čiže (Calzona) má odbúraný tlak, čo som mal aj ja v Gruzínsku, alebo keď som pracoval inde v zahraničí. Z tohto hľadiska je ochránený a záleží na hráčoch a na ňom, ako bude hrať slovenská reprezentácia.“
 
Pre Calzonu bol medzi trénermi na Slovensku vlani voľbou číslo jeden odvolaný tréner Trenčína Marián Zimen, pričom Weissa st., ktorý vyhral medzi trénermi s výrazným 145-bodovým náskokom, nezaradil ani medzi najlepšiu trojku.
 
Za najlepšieho futbalistu roka označil taliansky tréner v celkovom hodnotení druhého Stanislava Lobotku (sumárne vyhral Milan Škriniar), pri Cene Petra Dubovského pre futbalistu do 21 rokov vybral opäť druhého Adama Oberta (zvíťazil Tomáš Suslov). Prekvapil aj hlasovaním v ocenení FIFA Hráč roka, keď pred trojicou Lionel Messi, Kylian Mbappé a Karim Benzema uprednostnil trio – Kevin de Bruyne, Erling Haaland a Vinícius.
 
Autor: red
Foto: SFZ
 
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising