Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 01/2022

Recepty / Máj

Cícerovo avokádový šalát so syrom feta

Potrebujeme:
400 g cíceru v konzerve, 1 ks avokáda, 8 ks cherry paradajok, 3 hrste špenátu, 1 ks červenej cibule, 4 PL olivového oleja, 50 g syra feta, soľ, mleté čierne korenie
 
Ako postupovať:
Olivový olej rozhorúčime na panvici a pridáme cibuľu pokrájanú na pásiky. Krátko opekáme, pridáme cícer z konzervy bez nálevu. Podľa chuti pridáme čierne korenie, odstavíme a necháme vychladnúť. Avokádo, paradajky a syr feta nakrájame, pridáme špenát a vložíme do misy. Opečenú cibuľu s cícerom pridáme do šalátu a všetko spolu zľahka premiešame. Syr feta je slaný, preto soľou dochucujeme mierne a podľa potreby.
 
Losos so špargľou preliaty omáčkou
 
Potrebujeme:
4 ks lososa, 1 PL olivového oleja, 2 ks šalotky, 125 ml bieleho vína, 1 ks citróna, 125 g masla, 125 ml smotany, 500 g bielej špargle, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška, prípadne čerstvé bylinky podľa chuti
 
Ako postupovať:
Špargľu očistíme a uvaríme 
v slanej osolenej vode. Keď je špargľa uvarená, vyberieme ju a necháme odkvapkať. Lososa osolíme, okoreníme. Na panvici na rozpálenom oleji ho opečieme do chrumkava. V ďalšej panvici na masle opražíme šalotku. Pridáme biele víno, citrónovú šťavu a zmes necháme cca 15 minút na miernom ohni variť, aby sa víno zredukovalo. Primiešame smotanu, prípadne pridáme ešte maslo a dochutíme ju soľou, bylinkami a korením. Lososa preložíme špargľou a prelejeme omáčkou.
 
Mug cake
 
Potrebujeme:
2 ČL cukru, 2 ČL oleja, 2 ČL kakaa, 5 ČL mlieka, 4 ČL hladkej múky, 1/4 ČL kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli
 
Ako postupovať:
Do hrnčeka na kávu/čaj dáme hladkú múku, kakao, prášok do pečiva, cukor, mlieko, štipku soli a poriadne premiešame. Hrnček s cestom vložíme do mikrovlnnej rúry na 3 minúty. Mug cake podávame ešte teplý. 
 
Dobrú chuť.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising