Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 02/2017
Recepty / Máj
4. máj 2017 - 11:37
Krémové pšenové rizoto
Potrebujeme:
160 g pšena, 1 jarná cibuľka,
150 g šampiňónov, 125 g nastrúhaného syra čedar, maslo, smotanu na varenie, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, mletú papriku, soľ
Ako postupovať:
Na masle si osmažíme nakrájanú jarnú cibuľku spolu s nakrájanými šampiňónmi. Pridáme vylisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný syr. Za stáleho miešania ho roztopíme a pridáme uvarené pšeno. Miešame a podlievame smotanou na varenie
do požadovanej krémovej konzistencie. Dochutíme čiernym korením a mletou paprikou. Podľa chuti dosolíme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Domáca vanilková zmrzlina
Potrebujeme:
10 ks vaječných žĺtkov, 1 vanilkový lusk, 150 g krupicového cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 PL rumu
Ako postupovať:
Žĺtky, dužinu z vanilky a cukor šľaháme do peny približne 10 minút. Do peny primiešame dobre vychladenú smotanu
a rum a jemne vyšľaháme. Pripravenú zmes nalejeme do vhodnej nádoby, ktorú uzavrieme a vložíme do mrazničky. Každých 30 minút zmrzlinu vyberieme, prešľaháme a opäť vložíme do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nebude zmrzlina dostatočne zamrznutá.
Patizónová polievka
Potrebujeme:
1 patizón, 3 zemiaky, zeleninový bujón, maslo, karí korenie,
1 liter vody
Ako postupovať:
Očistený a najemno nastrúhaný patizón narýchlo osmažíme na masle. Podlejeme vodou a dusíme 10 minút. Pridáme zeleninový bujón, karí korenie a zvyšok vody. Privedieme do varu a rozmixujeme. Pridáme uvarené zemiaky, ktoré sme pripravili v osobitom hrnci. Podľa chuti dosolíme a podávame.