Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 04/2015

Recepty / Jún

Hríbové omelety

Potrebujeme:

  • 5 vajec, 4 lyžice oleja, 2 lyžice mlieka, 
  • 160 g hríbov, olej, 1 väčšiu cibuľu, mleté čierne korenie, soľ
Ako postupovať:
Najprv si pripravíme hríbovú plnku. Na oleji opražíme posekanú cibuľu a pridáme umyté a pokrájané hríby, ktoré okoreníme a osolíme. Podliate trochou vody dusíme. Hotové budú, keď zmäknú a zbytočná šťava sa vyparí. Vajcia rozšľaháme s mliekom a trochou soli a na vymastenej rozohriatej panvici postupne pečieme omelety. Tie potom plníme hríbovou plnkou a ozdobíme šalátom a paradajkami.
 
Hubová polievka
 
Potrebujeme:
  • 100 g čerstvých húb, 40 g cibule, 
  • 40 g masla alebo oleja, 200 g koreňovej zeleniny, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 1 a ½ l vody, zrelý rajčiak, zelenú papriku, mleté čierne korenie a soľ
Ako postupovať:
Na tuku opražíme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu. Potom pridáme očistené a pokrájané huby a dusíme ich pri miernej teplote. Očistenú zeleninu pokrájame na kocky, pridáme k hubovej zmesi a ďalej spolu dusíme. Potom pridáme lyžičku mletej červenej papriky, zamiešame a zalejeme vodou.  Do hrnca ešte vložíme pokrájanú papriku a rajčiak, osolíme a okoreníme a ešte spolu dovaríme, kým zelenina nezmäkne. Polievku môžeme podávať so zavarenou mrveničkou.
 
Vyprážané hríby
 
Potrebujeme:
  • 500 g väčších hríbov, na trojobal 2 vajcia, trochu mlieka, hladkú múku a strúhanku, olej na vyprážanie
Ako postupovať:
Hríby očistíme, ale neumývame. Potom ich pokrájame pozdĺž nožičky na plátky hrubé 1 cm. Posolené ich obalíme 
v hladkej múke, potom vo vajciach rozšľahaných  s mliekom a napokon 
v strúhanke. Takto pripravené porcie vypražíme v horúcom oleji z oboch strán. Najlepšie chutia so zemiakovou kašou.
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising