Kategória: Životný štýlČíslo: 04/2015
Letné zmrzlinové hody
14. júl 2015 - 14:21
Ak sa nevieme mrazených výrobkov alebo zmrzliny od malopredajcov vzdať ani jeden deň, môžeme riskovať zotrvačnosť našej štíhlej línie alebo aj zdravie. Nezaškodí preto pripomenúť si, čo všetko nám z pričastej poobedňajšej siesty s miskou mrazeného dezertu môže hroziť.
Pozor na baktérie...
... ale i na plesne a kvasinky, ktoré sa môžu vo voľno predávanej zmrzline nachádzať. Dôvodom bývajú nedostatočné hygienické podmienky pri manipulácii s riadom a neprofesionálne správanie najmä pri podávaní zmrzliny. Len si všímajme, koľkí predajcovia majú na rukách hygienické rukavice! A poznáme ich hygienické návyky? Problémom je tiež, ak je ovocná zmrzlina vyrobená z nahnitého ovocia napadnutého plesňou. Existuje tak viacero prístupových ciest, ako sa toxické mikroorganizmy dostanú do výrobku. Organizmus zasiahnutý potravinovou nákazou reaguje charakteristicky – zažívacími problémami, bolesťami brucha a hnačkou, ktorá je však signálom, že telo sa škodlivých látok zbavuje. Najväčším problémom býva zmrzlina vyrobená z vajec s obsahom salmonelózy, ktorá môže poškodiť zdravie alebo minimálne pokaziť leto celej rodine.
Nápor chladu predstavuje problém aj pre hrdlo a konzumácia väčšieho množstva zmrzliny môže vyústiť do zápalu horných dýchacích ciest. Najmä u menších detí, ktoré majú citlivejšie orgánové systémy a sú menej adaptabilné na teplotnú zmenu.
Myslite na množstvo cukru
Na prvý pohľad malý kopček zmrzliny nám sen o dokonalej postave v plavkách nenabúra, povieme si. Ale u obľúbeného zmrzlinára si ich dáme niekoľko a chodíme k nemu pravidelne. Alebo si kúpime kilové balenie čokoládovej či pistáciovej a nekontrolovane z nej ujedáme polievkovou lyžicou. Pritom 250 g zmrzliny obsahuje množstvo cukru vyjadrené až 14 kockami. Nebezpečné na udržanie hmotnosti sú aj prítomné tuky, a tým množstvo kalórií (jeden kopček predstavuje 350 kalórií) najmä v prípade smotanových druhov, ktoré sú nutrične ešte bohatšie. A ak si vyberiete ovocnú v presvedčení, že tak získate aj vzácne vitamíny, opak môže byť pravdou. V jahodovej, ktorá je len zmrazeným prifarbeným sirupom, nenájdete ani stopu po jahode či maline.
Prítomnosť repného cukru je zlou správou aj pre zubnú sklovinu, ktorú úspešne narúša a štartuje tým tvorbu zubných kazov. Takže z našich letných zmrzlinových orgií napokon v jeseni profitujú stomatológovia.
Alergici v pozore
Aspoň niektorí by mali zmrzlinové stánky alebo mraziace pulty s nanukmi na hony obchádzať. Platí to v prvom rade pre ľudí, ktorí sú precitlivení na mlieko a na prítomnosť tejto potraviny v jedlách a vo výrobkoch. Zmrzlinové osvieženie im totiž môže spôsobiť tráviace alebo i dýchacie ťažkosti, najmä dýchavičnosť.
Problémy s mrazenými výrobkami mávajú aj ľudia s citlivými zubami či ďasnami, ktorí pociťujú pri kontakte s chladom nepríjemnú bolesť.
Kedy je, naopak, vykúpením
Ak ste si v kuchyni pri varení alebo ochutnávaní horúceho pokrmu popálili jazyk, skúste to so zmrzlinou, ktorá ústa i zasiahnutý kúsok jazyka príjemne schladí, takže bolesť hneď ustúpi.
Pomáha aj po vytrhnutí zuba. Hlt zmrzliny zníži teplotu a ochladí okolie rany, ktorá potom nekrváca a rýchlejšie sa zocelí. Mal by to byť však čistý ovocný alebo niektorý so smotanových druhov bez zrniečok ovocia a najmä orieškov. Zatúlané kúsky by mohli liečbu otvorenej ranky skomplikovať.