Kategória: Životný štýlČíslo: 12/2014
Život s oparom...
8. december 2014 - 15:25
Pôvodcom je vírus, ktorým sa zvyčajne nainfikujeme slinami pri bozkávaní. Ten prenikne do kožných buniek
a spôsobí zápal kože. Výsledkom je sčervenanie, nepríjemné pálenie a svrbenie postihnutého miesta, ktorým býva okrem pier aj oblasť očí a nosná sliznica. No vírus zostáva v tele aj po zahojení pľuzgierov a chrasty a môže zápal kedykoľvek opäť vyvolať. Odštartovať ho zvykne prechladnutie, horúčka, vyčerpanosť, stres, nedostatok spánku, ale i silný vietor či slnečné lúče. Ako zabrániť recidíve oparu? Budovaním obranyschopnosti čiže konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny a potravín s obsahom lyzínu, ktorý rast herpetického vírusu potláča. Patria k nim sójové bôby, mliečne výrobky, šošovica, losos, treska i kuracie mäso. Opačne provokovať spiaci vírus môžeme, ak si doprajeme často čokoládu, zelený hrášok, kolové nápoje, želatínu, mandle, pistácie, búrske oriešky, cestoviny, ružičkový kel a výrobky z ovsa, zo pšenice, z jačmeňa a z kukurice.
Alžbeta Slováková