Pri otrave je ohrozená pečeň
Človek zvykne mať prudké bolesti v bruchu, hnačku, zimnicu, závraty i srdcové ťažkosti, svalové kŕče, vracia, potí sa, hrozí mu poškodenie obličiek. Rýchla reakcia je však dôkazom, že telo sa snaží toxínu zbaviť. Väčším problémom je otrava amanitínom, ktorý obsahuje nebezpečná muchotrávka zelená. Po odznení prvých príznakov, ktoré človek dokáže prekonať, sa situácia na pár hodín až dní upokojí. No jed sa za ten čas naviaže na bielkovinové bunky pečene, zastaví ich metabolizmus a dôležitý orgán začne zlyhávať. Stupeň otravy neovplyvňuje len druh huby, ale aj zjedené množstvo a zdravotný stav i váhová kategória konzumenta. Preto sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a pacienti s chronickým ochorením niektorej časti tráviaceho systému. Pri čo i len malom podozrení na otravu hubami sa nestačí liečiť čajmi a živočíšnym uhlím, nútiť sa dáviť či dokonca piť mlieko, ale treba čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc a dôležité je doniesť vzorku podozrivého jedla. V nemocnici urobia výplach žalúdka alebo transfúziou krvi prečistia pečeň. Ak je však poškodených viac ako 90 percent buniek, ide o život ohrozujúci stav. Záchranou by bola okamžitá transplantácia pečene, ale u nás sa tento náročný zákrok zatiaľ nerealizuje.
Podľa odborníčky na mykológiu Dr. Ivony Kautmanovej otráviť sa môžeme aj kuriatkami, dubákmi či inými jedlými hubami, ak ich prenášame v igelitovej taške alebo uložíme vo vyhriatom aute. Pri ich zaparení sa bielkoviny rozkladajú a chemickou reakciou spôsobia rýchlu intoxikáciu. Hubové pokrmy môžeme jesť aj zohriate, ale čerstvo uvarené jedlo treba rýchlo schladiť, uložiť do chladničky a ohriať tesne pred ďalšou konzumáciou. Rozklad bielkovín a množenie baktérií majú šancu len vtedy, ak čerstvo uvarený pokrm necháme chladnúť pomaly pri izbovej teplote. A ešte tri dobré rady – huby nikdy nezapíjajte alkoholom, nejedzte ich pred spaním a vôbec ich neponúkajte deťom do troch rokov.
Alžbeta Slováková