Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 03/2016

Recepty / September

Rýchla cuketovo-hrášková polievka

Potrebujeme:
1 cuketa, 200 g hrášku, 800 ml zeleninového vývaru, 2 strúčiky cesnaku, majorán, bazalka, 200 ml smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie, olej
 
Ako postupovať:
Nakrájanú cuketu opečieme na oleji, pridáme hrášok a zeleninový vývar. Varíme asi 15 minút. Dochutíme prelisovaným cesnakom, bylinkami, osolíme, okoreníme a vymixujeme. Pridáme smotanu a krátko povaríme.
 
Šošovicová nátierka
 
Potrebujeme:
100 g červenej šošovice, 100 g mrkvy, 2 ks jarnej cibuľky, soľ, cesnak, čierne korenie, olivový olej
 
Ako postupovať:
Na kolieska nakrájanú mrkvu uvaríme spolu so šošovicou do mäkka, scedíme, vodu odložíme nabok. Na oleji narýchlo osmažíme nakrájanú cibuľku a pridáme k mrkve a šošovici. Roztlačíme vidličkou a pridáme vylisovaný cesnak. Ak je nátierka príliš hustá, pridáme trošku vývaru zo šošovice a mrkvy. Dochutíme soľou a korením. Zamiešame. Podávame pokvapkané olivovým olejom.
 
Kávový koláč
 
Potrebujeme:
hrnček polohrubej múky, ½ hrnčeka cukru, ½ hrnčeka roztopeného masla, hrnček mlieka, PL instantnej kávy, PL kakaového prášku, kypriaci prášok, 2 vajcia, 2 PL rumu
poleva: ½ hrnčeka džemu, 50 g masla, 100 g čokolády, 200 g kyslej
smotany
 
Ako postupovať:
Všetky suroviny na cesto spolu vymiešame a vylejeme na papierom vystlaný plech. Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Zatiaľ si nad parou rozpustíme maslo, pridáme doň čokoládu a džem. Odstavíme a pridáme smotanu. Horúci koláč polejeme polevou, ozdobíme podľa fantázie a dáme vychladnúť.

Autor koláže: BK

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising