Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 02/2023

Recepty / November

Cviklová nátierka

Potrebujeme:
1 veľkú cviklu, rascu, mleté čierne korenie, soľ, citrónovú šťavu, 2 PL kyslej smotany, slnečnicový olej

Ako postupovať:
Cviklu ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky, dáme variť do osolenej vody s trochou rasce. Uvarenú a vychladenú cviklu nastrúhame, pridáme štipku čierneho korenia a pár kvapiek oleja, dosolíme podľa chuti, pridáme trochu citrónovej šťavy a primiešame kyslú smotanu.
 
Krémová hubová polievka
 
Potrebujeme:
1 smotanu na varenie, 1 cibuľu, 50 g sušených húb, 4 zemiaky, 1 strúčik cesnaku, maslo, tymian, bobkový list, soľ, celé čierne korenie
 
Ako postupovať:
Huby opláchneme a varíme 10 minút. Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme na masle. Cesnak nakrájame na plátky a pridáme ho k cibuli aj s hubami. Zalejeme vodou, pridáme soľ, bobkový list a korenie, tymian. Zemiaky nakrájame na kocky a po 30 minútach varenia ich pridáme do hrnca. Keď sa zemiaky uvaria, prilejeme smotanu a polievku poriadne rozmixujeme. Na záver pridáme trošku masla 
a ozdobíme tymianom.
 
Bábovka s tvarohom
 
Potrebujeme:
3 vajcia, 150 g kr. cukru, 60 ml oleja, 100 ml mlieko, 300 g pl. múky, 2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 500 g tvarohu, 1 žĺtko, 4 PL kr. cukru, 1 vanil. cukor, 1 vanil. puding, 150 ml mlieka
 
Ako postupovať:
Cesto: cukor a vajcia vyšľaháme a pridáme ostatné suroviny. Tvarohová náplň: vymiešame tvaroh, žĺtko, cukor, vanil. cukor, puding a mlieko. Formu na bábovku potrieme olejom a vysypeme hrubou múkou. Do formy vylejeme striedaním cesto a tvarohovú náplň. Takto navrstvenú bábovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°, 50 minút.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising