Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 01/2023
Recepty / Máj
3. máj 2023 - 15:39
Jarná špargľová polievka
Potrebujeme:
1 zväzok čerstvej špargle, 1 PL olivového oleja, soľ a mleté korenie podľa chuti, 75 g masla, 1 ks cibuľa, 1strúčik cesnaku, 8 šálok vývaru, 3 ks zemiaky, 2 mrkvy, 300 g čerstvého špenátu, smotanu na varenie
Ako postupovať:
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov a opečieme v nej špargľu asi 10 minút. Po vychladnutí ju nakrájame na 3 až 4-centimetrové kúsky. Vo veľkom hrnci roztopíme maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a varíme, kým nebude voňavá, priehľadná a zmäknutá. Pridáme cesnak. Do hrnca pridáme kurací alebo zeleninový vývar. Privedieme do varu. Pridáme zemiaky a mrkvu. Zmiernime oheň a varíme, kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Vmiešame smotanu a čerstvý špenát. Varíme ešte pár minút, kým sa neprehreje.
Eklérky
Potrebujeme:
60 g vody, 65 g mlieka, 50 g masla, 80 g hl. múky, soľ, kryštálový cukor, 110 g masla, práškový cukor na posypanie, 500 ml 33 % smotany na šľahanie
Ako postupovať:
Do hrnca dáme vodu, mlieko, maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a odpaľujeme. Po vychladnutí pridáme vajce a vymixujeme. Cesto nastriekame cukrárskym vreckom na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie, do tvaru eklérok. Pečieme na 180 stupňov 30-40 min.
Z cukru urobíme karamel a zriedime ho so 100 ml šľahačky a necháme vychladnúť. Zvyšných 400 ml smotany vyšľaháme do hustej peny a vmiešame vychladnutý karamel. Dáme do cukrárskeho vrecúška a plníme eklérky. Ozdobíme ovocím.
Zapekané penne
Potrebujeme:
500 g cestovín, 2 PL masla, 30 g hl. múky, 500 ml mlieka, 250 g mascarpone, 200 g gouda, 300 g mrazenej kukurice s hráškom, 600 g kuracích pŕs, olej, soľ, čierne korenie, muškátový orech, parmezán
Ako postupovať:
Mäso narežeme na kocky, osolíme, okoreníme a zľahka osmažíme na oleji. Kukuricu a hrášok uvaríme vo vode a scedíme. Cestoviny uvaríme, scedíme a dáme do väčšej nádoby. Pridáme kukuricu, mäso a mlieko zmiešané s mascarpone a syerom. Presypeme do nádoby na pečenie. Pečieme na 180 stupňov 25-30 min. Pred dopečením ešte posypeme parmezánom.