Recepty / Máj
Piškótová misa s čerešňami
Potrebujeme: 2 balíky piškót, 500 ml mlieka, 60 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 1 balíček vanilkového pudingu v prášku, 20 g masla, 100 ml mlieka, 750 g čerešní
Ako postupovať: Najprv si pripravíme krém. Časť mlieka dáme variť s cukrom. Do zvyšku mlieka zamiešame práškový puding, vlejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme krém. Potom primiešame oba žĺtky a maslo a ešte trochu povaríme. Ak treba, prilejeme ešte 100 ml mlieka, aby krém nebol veľmi hustý. Krém necháme vychladnúť a občas ho premiešame. Do hlbšej misy z jenského skla uložíme vrstvu piškót, ktorú potrieme vanilkovým krémom a posypeme vykôstkovanými a posekanými čerešňami (môže to byť aj iné sezónne ovocie – ríbezle, maliny, čučoriedky, broskyne). Vrstvenie opakujeme múčnik zakončíme vrstvou piškót natretých krémom. Misu na pár hodín uložíme do chladničky, potom vyklopíme a ozdobíme šľahačkou a čerstvým ovocím.
Palacinky s malinami
Potrebujeme: 500 ml mlieka, 3 vajcia, 250 g polohrubej múky, 10 g cukru, soľ, olej na pečenie, 300 g ovocia, šľahačka, čokoláda na strúhanie