Kategória: Životný štýlČíslo: 12/2012

O päť minút dvanásť

Štedrovečerná atmosféra si žiada punc dokonalosti. Nezaškodí si pripomenúť pár trikov, ako si uľahčiť jej prípravu.

Ak sa chceme zbaviť rybacej chuti kapra, podkovičky ponoríme na dve hodiny do mlieka, potom ich opláchneme a vysušíme papierovou utierkou. Pomôže aj odstránenie kože pred naporciovaním na filety, ktorá je zdrojom silnej rybacej chuti.
Pri obaľovaní ryby môžeme do rozšľahaného vajíčka namiesto mlieka pridať zopár lyžíc vína. Kapra vyprážame v rozohriatom oleji, ale pri miernej teplote, olej má siahať do polovice výšky porcií. Super rýchly a jednoduchý majonézový šalát si urobíme zo zemiakov uvarených v šupke, ktoré pokrájame na kocky, osolíme i trochu okoreníme a zmiešame s dvoma ošúpanými a pokrájanými kyslastými jablkami, veľkou posekanou cibuľou a asi s 8 väčšími postrúhanými kyslými uhorkami. Potom už stačí primiešať majonézu a nechať v chladničke trochu postáť.

A ešte treba pripraviť obrus. Čo však s ním, keď uložený v skrini získal viditeľné puky? Najmä väčší, určený na jedálenský stôl, dokáže skomplikovať žehlenie. Pomôžeme si nasledovne. Najprv si za žehliacu dosku umiestnime s odstupom dve stoličky a pod ňu položíme košík na bielizeň. Obrus si harmonikovo poskladáme a položíme na košík. Pri žehlení poťahujeme nevyžehlené časti na dosku a po vyžehlení ich zase presúvame cez opierky stoličiek. Takto sa nám podarí získať perfektne vyžehlený obrus, ktorý hneď umiestnime na stôl.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising