Kategória: Životný štýlČíslo: 02/2015
Kraslice z komory
30. marec 2015 - 13:25
Veľkonočná klasika sa vracia. Asi každý v detstve varil so starkou vajcia vo vode spolu s cibuľovými šupkami a tešil sa z peknej tehlovo-hnedej farby, do ktorej potom vyškraboval kvietky a iné ozdoby. Známe sú však aj iné zdroje prirodzeného farbenia veľkonočných vajíčok.
Ak sa vám zunovala profesionálna podoba tohto symbolu sviatkov jari, môžete si pripraviť domácu verziu, ktorá sa napokon cení vždy viac. Inšpirácia asi zaujme najmä rodiny s deťmi v školskom veku, ktoré sa na podobných tvorivých aktivitách rady podieľajú. Okrem vrchných cibuľových šupiek môžete použiť aj iné potraviny, vďaka ktorým získajú vajcia krásne sfarbenie. Červené budú z cvikle alebo červeného vína, žlté z kurkumy alebo zo šafranu, modré z červenej kapusty, oranžové z mrkvy, bledozelené z petržlenovej vňate či z trávy, sýtozelené zo špenátu, bledofialové z čučoriedok a béžové z kávy.
Postup je jednoduchý
V menšom hrnci nechajte zvariť vodu s trochou octu, rasce a soli a potom pridajte pokrájanú zeleninu, kúsky ovocia alebo prefiltrovanú kávu, prípadne potravinárske farbivá. Zmes odstavte od ohňa a dajte do nej uvarené vajcia alebo vyfúknuté škrupiny. V náleve ich nechajte tak dlho, kým nenadobudnú požadované farbu, čo trvá niekoľko hodín až celú noc. Aby sa potraviny nelepili na škrupinu, môžete ich umiestniť do pančuškových ponožiek a navrchu vajíčka zviazať. Invenčné je aj vložiť vajce natesno do sieťovaného materiálu, aby sa vytvorila zaujímavá štruktúra. Alebo pridať lístočky z rastlín či rôzne motívy z papiera, čím docielite efektné vzory, pretože miesto odtlačku sa nezafarbí.
Skúste si vajíčka vyfúkať
Aby ste sa vyhli problému pokazenia uvarených vajec, môžete použiť len škrupinku. S polotovarom na kraslice však treba potom pracovať ako s krehkým materiálom veľmi opatrne. Na pekne tvarovanom a čistom vajci označte na špičkách ceruzkou stred a na oboch miestach urobte ihlou alebo tenkými nožničkami dierku. Tú potom zväčšite guľatým pilníčkom. Napokon tenkým ostrým predmetom (ihlou, špáradlom) prepichnite blanku a začnite s vyfúkavaním obsahu cez otvor na okrúhlejšej časti. Robte tak nad miskou, kde bude vytekať bielok so žĺtkom. Škrupinu potom prepláchnite a odmastite ju handričkou navlhčenou octom. Ak chcete pekné biele vajcia, dajte ich na pár minút do roztoku so savom. Napokon ich opláchnite a nechajte usušiť. Obsah vajec môžete použiť pri varení rodinnej praženice i na prípravu piškótových múčnikov či tradičného veľkonočného syreku.
Alžbeta Slováková
Snímka: autorka