Kategória: Životný štýlČíslo: 11/2014
Aby nám gaštany vydržali aspoň do Vianoc
10. november 2014 - 13:59
Hnedé plody, príjemne ťažiace vo vrecku, máme vďaka Rimanom, ktorí sadenice gaštanovníka jedlého priniesli kedysi na naše územie. A gaštanové sady si v minulosti radi zakladali hlavne Francúzi, Švajčiari, Taliani a Chorváti. Tí poslední organizujú dodnes gaštanové festivaly, kde sa ochutnávajú gaštanové múčniky od výmyslu sveta, ale aj pálenka pripravená z medu a kvetov gaštanovníka. Francúzi používajú gaštany na výrobu nugátu, Američania si z nich s obľubou pripravujú krémovú polievku a nemecká kuchyňa je zase povestná gaštanovými plnkami.
Prečo ich konzumovať?
Okrem príťažlivej a charakteristickej chuti sú gaštany prínosom aj z výživovej stránky. Obsahujú bielkoviny, vitamíny C a B, vápnik, zinok, draslík, železo, zdravý tuk, omega-3 mastné kyseliny a škrob, ktorý sa tepelnou úpravou mení na cukor.
Gaštanové zásoby
Ak máme v záhrade gaštanový strom alebo sme si ich nazbierali v lesoparku, bolo by škoda prísť o zásoby, najmä ak je táto potravina obohatením nášho jedálneho lístka. Existujú viaceré možnosti na správne uskladnenie gaštanov, aby vydržali čo najdlhšie.
Skutočne zdravé plody môžeme v mikroténovom vrecku uložiť do chladničky, ale občas ich preve-
trajme, najmä, ak sa mikrotén zarosí. Takto sa nám uchovajú v dobrom stave asi dva mesiace.
Trikrát toľko vydržia uložené piesku v niekoľkých vrstvách v suchej chladnej pivnici, zachovajú si farbu, chuť i pôvodnú hmotnosť.
Dobrou voľbou je polotovar na zamrazenie. Gaštany necháme s narezanou šupkou v rozo-
hriatej rúre popraskať a nedopečené nasypeme do plastového vrecúška. Kedykoľvek v zime potrebné množstvo vyberieme a dopečieme.
Gaštany môžeme aj uvariť, zomlieť a usušený prášok používať pri príprave cesta na múčniky a do plniek.
Výborné sú aj ako kompót. Obarené ich zbavíme vonkajšej i vnútornej šupky a pár minút povaríme v cukrovom náleve (na 1 l vody 1 kg cukru). Po vychladnutí ich aj so sirupom dáme do zaváracích pohárov a dobre uzavreté sterilizujeme 10 minút.
Z rozmliaždenej dužiny varených gaštanov pripravíme výborný džem. Dužinu dáme aj s vanilkovým strukom do sirupu z 1 l vody a 800 g cukru. Varíme asi 20 minút. Horúcu zmes porozlievame do menších zaváracích pohárikov, ktoré potom dobre uzavreté otočíme hore dnom, kým zmes nevychladne.
Veľmi obľúbené je gaštanové pyré podávané so šľahačkou, s ovocím a so sladkými polevami. Ako ho pripraviť? Gaštany s nakrojenou šupkou varíme 30 minút, potom necháme vychladnúť a vyberieme dužinu, ktorú prelisujeme cez husté sitko. Vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom i s trochou rumu či s rumovou esenciou a hotové pyré pokrájané na kocky uložíme v mikroténových vreckách do mrazničky.
Tip na chutné pečené gaštany: Treba zohnať kvalitnú sortu s veľkými plodmi a každý narezať do kríža na vypuklej strane. Najprv necháme gaštany namočené pol hodiny v studenej vode a potom ich uložené na plechu vystlanom papierom na pečenie dáme do rúry vyhriatej na 200 °C. Po 20 až 30 minútach sú hotové. Šupka musí prasknúť a plod gaštana nesmie byť zhorený.