Kategória: Dobrý život v RužinoveČíslo: 05/2015
Aby deťom v škole chutilo
3. september 2015 - 11:14
Niektoré deti to riešia bagetou z bufetu alebo vydržia, kým sa neskončí vyučovanie. Aj ministerstvo školstva skonštatovalo, že v jedálňach sa stravuje iba asi 66 percent žiakov základných škôl. Tomu zodpovedá aj skúsenosť Ing. Emy Mílovej, riaditeľky ZŠ Borodáčova. „Prvý stupeň je disciplinovanejší. Z menších detí, ktoré vlastne chodia aj do školského klubu, obeduje v škole takmer 90 percent. Horšie je to so staršími žiakmi. Tých sa takto stravuje necelých 40 percent. S výnimkou deviatakov, ktorí by o hlade určite nevydržali,“ hovorí riaditeľka. Z deviatich základných škôl v Ružinove, ktoré má v kompetencii miestny úrad, majú len 3 súkromné školské jedálne, ostatné si ich prevádzkujú samy.
Výšku stravného určuje zákon
Niektorých rodičov možno odrádza mesačný poplatok za stravovanie v školskej jedálni, je však určite lepšou investíciou ako denné vreckové, ktoré deti minú na obložené žemle alebo sladkosti. Podľa zákona stojí jeden obed 1,09 eura pre deti od 6 do 10 rokov, tie staršie si musia zaplatiť 1,16 eura a je tu ešte povinnosť pre všetkých – 8 eur ako príspevok na réžiu. Mesačne to potom vychádza podľa počtu vyučovacích dní približne na 30 eur. Náhradné stravovanie zakúpené v bufetoch alebo potravinách však vyjde rodiča určite viac.
Ministerstvo sa zaktivizovalo
V novom školskom roku čakajú školské jedálne a ich pracovníkov zmeny. Ministerstvo sa rozhodlo vstúpiť do tohto prostredia s novinkami a obohatilo jedálne lístky takmer o 70 nových jedál. Snahou je prilákať do jedálne v škole viac detí a zabezpečiť jedlá, ktoré zodpovedajú súčasným predstavám o racionálnej výžive. Nebudú už jedlá vyprážané v trojobale či pokrmy z vnútorností. Pribudnú však tie zo zeleniny alebo z tofu, bude sa viac dusiť a piecť s malým podielom tuku a na dochutenie sa namiesto soli majú používať skôr bylinky.
Alžbeta Slováková
Snímka: autorka