Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 01/2015

Valentínske sladké košíčky a Dvojfarebné kocky

 
Valentínske sladké košíčky
 
Potrebujeme:
5 vajec, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, kypriaci prášok do pečiva, 150 g zaváraného ovocia, na krém: 250 g jemného tvarohu, 80 g masla, 80 g práškového cukru, 100 ml šľahačkovej smotany, balíček vanilkového cukru  
 
Ako postupovať:
Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, zľahka premiešame a cesto rozotrieme natenko na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry. Medzitým si pretretý tvaroh vymiešame s maslom, práškovým i vanilkovým cukrom a so šľahačkou. Po upečení a vychladnutí korpusu oválnou formičkou z neho povykrajujeme kolieska. Jednu polovicu z nich natrieme krémom a spojíme s ostatnými nenatretými. Potom ovocné plody ako broskyne alebo marhule pokrájame na kúsky a menšie plody (maliny, ríbezle, čučoriedky) použijeme celé. Každú dvojicu koliesok ešte potrieme navrchu tenkou vrstvou tvarohového krému, do stredu poukladáme ovocie a po okraji ozdobíme tvarohovým krémom pomocou cukrárenského vrecúška s ozdobnou rúrkou.
 
Dvojfarebné kocky
 
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 5 vajec, 120 ml mlieka, ½ balíčka kypriaceho prášku, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice kakaa, ovocný džem, 150 ml smotany na šľahanie, orechy a kandizované ovocie na ozdobu
 
Na plnku: 
300 ml mlieka, 20 g krémového prášku, 300g masla, 200 g práškového cukru, 30 g orieškov, 30 jahodového džemu
 
Postup:
Ručným šľahačom najprv vymiešame práškový a vanilkový cukor spolu s vajcami a olejom. Potom na trikrát pridáme mlieko a múku zmiešanú s kypriacim práškom a zakaždým premiešame. Napokon pridáme kakao. Cesto prilejeme na dva menšie plechy vystlané papierom na pečenie a korpusy v predhriatej rúre upečieme. Po vychladnutí povrch potrieme ovocným džemom a na jeden navrstvíme orieškovú a a na druhý jahodovú plnku. V chladničke necháme stuhnúť a potom zákusok nakrájame na kocky. Na každú nastriekame kopček šľahačky a položíme oriešok alebo kandizované ovocie. Plnku si pripravíme tak, že časť mlieka dáme variť. Keď vrie, prilejeme krémový prášok rozmiešaný v troche studeného mlieka. Za stáleho miešania uvaríme a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vymiešame a potom doň postupne pridávame vychladnutý krém. Vymiešame dopenista a rozdelíme na dva polovice. Do jednej zamiešame zomleté oriešky a do druhej trochu zriedený jahodový džem.
 
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising