Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 06/2015
Recepty / November
3. december 2015 - 12:21
Karfiolová polievka
Potrebujeme:
1 karfiol, 1 cibuľu, 1 cesnak, mletú červenú papriku, zeleninový alebo slepačí bujón, vegetu, 2 veľké zemiaky, petržlenovú vňať, olej
Ako postupovať:
Na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku, nadrobno pokrájanú polovicu karfiolu spolu so zemiakmi a zalejeme vriacou vodou. Povaríme, dochutíme vegetou, bujónom, soľou. Všetko zmixujeme, až kým nevznikne krémová konzistencia. Potom pridáme zostatok nadrobno nakrájaného karfiolu, povaríme a ku koncu pridáme petržlenovú vňať a roztlačený cesnak.
Zapekané morčacie mäso
Potrebujeme:
25 g čerstvého zázvoru, 1 ananás, 4 ks morčacích pŕs, 150 g plátkového syra, 3 PL olivového oleja, 8 ks jarnej cibuľky, korenie podľa chuti
Ako postupovať:
Umyté mäso dochutíme soľou a korením. Na panvici rozpálime trochu oleja a opečieme na nej morčacie prsia z oboch strán. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 180 °C. Medzitým si nakrájame ananás na kocky, jarnú cibuľku nasekáme a zázvor postrúhame. Mäso dáme do misy na pečenie, potrieme z jednej strany nastrúhaným zázvorom, naukladáme naň kocky ananásu, plátky syra a posypeme ho nasekanou cibuľkou. Vložíme do rúry a necháme zapiecť nachrumkavo.
Gaštanové keksíky
Potrebujeme:
400 g hladkej múky, 140 g preosiateho práškového cukru, štipku soli, 2 vajcia, 200 g masla, 250 g gaštanového pyré, 1 ks pudingového vanilkového prášku, práškový cukor na obalenie, čokoládovú polevu
Ako postupovať:
Z múky, cukru, pudingového prášku, zo soli, z vajec, masla a z gaštanového pyré vypracujeme cesto. Dáme ho minimálne na hodinu odležať. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,8 cm a vykrajujeme keksíky ľubovoľného tvaru. Pečieme pri 180 °C cca 10 minút, obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým alebo potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme.