Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 12/2014

Pripravujeme pochúťky na sviatočný stôl

 
Fazuľová polievka s ikrami 
Potrebujeme: 
200 g bielej fazule, 1 cibuľu, 50 g masla, hladkú múku, 3 žĺtky, ikry z kapra, ocot, 1 cibuľu
Postup:
Fazuľu preberieme a deň vopred namočíme do studenej vody. Na druhý deň ju takmer domäkka uvaríme. Potom si urobíme zápražku z masla a múky, do ktorej pridáme posekanú cibuľu a mierne ju opražíme. Prilejeme vývar s fazuľou, prevaríme a ak je polievka hustá, zriedime ju vodou. Ešte v nej uvaríme surové žĺtky, nerozmiešame ich, ale necháme zraziť. Umyté a osolené ikry uvaríme vo vode s octom a s pokrájanou cibuľou, potom ich dierkovanou naberačkou vyberieme a vložíme do fazuľovej polievky. Podľa potreby dochutíme soľou, prípadne octom a trochou cukru.
 
Pochúťkový šalát
Potrebujeme:
300 g jemnej alebo šunkovej salámy, 100 g sterilizovanej uhorky, 300 g sterilizovanej miešanej zeleniny, 200 g majonézy, 100 ml smotany, soľ, worcesterskú omáčku, ocot, práškový cukor, mleté čierne korenie
Postup:
Salámu a sterilizované uhorky pokrájame na jemné rezance a pridáme odkvapkanú sterilizovanú zeleninu (mrkva, hrášok, kukurica). Majonézu zmiešame so smotanou, nalejeme na pripravenú salámu so zeleninou, ochutíme soľou, worcesterskou omáčkou, trochou octu, cukrom a čiernym mletým korením. Zľahka premiešame a necháme stáť v chladničke niekoľko hodín. Podávame ako súčasť studenej misy bufetového občerstvenia na Silvestra.
 
Plnené jablká s mandľami
Potrebujeme:
4 stredne veľké jablká, 4 okrúhle sušienky, 100 g džemu, 80 g mandlí, 30 g hrozienok, 20 g masla, 50 g višní alebo jahôd, trochu jablkovej pálenky (calvados) alebo koňaku, citrón, 50 g kryštálového cukru, klinčeky, škoricu
Postup:
Celé jablká olúpeme, vykrojíme jadrovník a povaríme ich vo vode s cukrom, s citrónovou šťavou a kôrou, 
s klinčekmi a s celou škoricou. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať. Zo smotany, z vanilkového cukru 
a z pálenky ušľaháme šľahačku. Mandle sparíme horúcou vodou, ošúpeme a pokrájané na tenké rezance trochu opražíme. Hrozienka tiež sparíme horúcou vodou. Džem zmiešame s maslom a pridáme odkvapkané hrozienka a úlomky z mandlí. Jablká položíme na sušienky do vrstvy šľahačky a do dužiny napicháme opražené mandle, aby sme vytvorili ilúziu ježka. Otvory jabĺk naplníme džemom a vrch ozdobíme vykôstkovanými višňami alebo nakrájanými jahodami a šľahačkou.
 
Pripravila: Alžbeta Slováková
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising