Dovážame kúsky sveta
Prečo ste sa rozhodli podnikať práve v Ružinove? Všetci si vás skôr pamätajú z Reštaurácie Leberfinger, kde ste pracovali vedno s otcom a bratom...
My sme však začínali ešte v centre Bratislavy v kaviarni Olympia. Preto je aj v logu našej firmy uvedený rok 1991, keď sme sa začali profesionálne venovať gastronómii. V každom prípade je však Leberfinger jeden z našich najúspešnejších projektov. A prečo sme sa ocitli v tomto nákupnom centre? Pretože projekt našej reštaurácie Parcafe realizoval architekt Michal Lukačovič, ktorý sa stal projektovým manažérom RETRA. Keďže naša spoločnosť Provino patrí k najúspešnejším importérom vína na Slovensku, začali sme sa pohrávať s myšlienkou, že zriadime modernú vínotéku. Rozhodli sme sa pre RETRO, lebo sa nám celý projekt veľmi páčil. Okrem toho sme chceli byť v nejakej mestskej časti, kde by sme mali dostatok prípadných zákazníkov. Keďže chodíme po svete a sledujeme vývoj v oblasti takýchto podnikov, povedali sme si, že toto miesto musí byť mladé, moderné, s delikatesnou ponukou drobných jedál k vínu. Našu myšlienku sme pretavili do tohto, dnes už veľmi úspešného projektu.
Na čo sa teda najviac orientujete?
Chceme zmapovať celý svet a priniesť na Slovensko vína z tých najdôležitejších oblastí. Na svete máme štyridsaťštyri partnerov, ktorí patria k špičke vo svoje oblasti. Svojich klientov si aj sami vychovávame. Pred dvoma rokmi sme začínali s lacnejšími vínami, dnes už dokážeme predať aj veľké vína zo sveta za niekoľko sto eur. Nie je to síce každý deň, ale stane sa.
Koľko druhov vín ponúkate?
Okolo 600 druhov vín. Najviac idú na odbyt novozélandské vínka, sauvignony, z ktorých reprezentujeme dve značky – Babich a Saint Claire, máme perfektného partnera Montes z Čile, ktorý má aj argentínsku dcérsku spoločnosť Keiken. V tomto priestore sa vynikajúco predávajú rakúske vína – máme tu špičkovú kolekciu vín z Wachau, Dolného Rakúska a zo Štajerska.
Visia tu obrovské šunky, v humidore zasa ponúkate rozličné kvalitné cigary a nechýbajú ani camemberty a iné syry...
To je španielske serrano, najjemnejšia a najlepšia šunka na svete. Začali sme spolupracovať aj s dodávateľmi rôznych lahôdok, ktoré sú vhodné k vínu. Rozbiehame spoluprácu s talianskymi firmami v Parme, ktoré budú čoskoro v našej ponuke. Všetky delikatesy zostavujeme do rôznych setov, aby si každý zákazník prišiel na svoje a mohol si skutočne nájsť svojho favorita. K dispozícii je 46 druhov tapasov, ktoré sa stávajú pomaly osobitnou kapitolou v gastronómii. Zákazník si teda môže z nich vybrať a skombinovať ich. Všetky jedlá majú kvalitu na slušnej úrovni. Okrem toho ponúkame rôzne nárezy v kombinácii so syrmi, ale podávame i polievky, rozmanité šaláty a ozaj dobrú kávu. Cez leto pripravujeme čerstvé limonády, ktoré idú na odbyt najmä na terase.
Ktoré víno je u vás najdrahšie?
Myslím si, že momentálne sú to Chateau Latour alebo Chateau Mouton Rotschild, vína z Bordeaux, kde sa cena jednej fľaše pohybuje podľa ročníka medzi 500 až 700 €.
Akú kapacitu má tento podnik?
Je to flexibilné. V interiéri si môže u nás posedieť okolo päťdesiat hostí a vonku na terase sme vytvorili priestor pre šesťdesiat ľudí.
Koľko máte zamestnancov?
Konkrétne v tomto našom podniku pracuje desať ľudí, celkovo v našej firme zamestnávame 120 ľudí. Vo Winebare pripravujeme aj raňajky, preto sme otvorení od pol ôsmej ráno až do 22.30, často však najmä v lete u nás sedia ľudia ešte o jednej v noci.
Ako ste sa vlastne dostali ku gastronómii?
Celkom neplánovane. Najskôr to bola pomoc otcovi, potom ma to začalo veľmi baviť. Okrem gastronomických podnikov máme totiž aj rôzne iné podnikateľské aktivity, lebo keď sme začínali, hľadali sme viac možností.
S čím máte najväčšie problémy?
Privítali by sme viac solventnejších zákazníkov, ale sme na Slovensku, preto sa musíme prispôsobiť podmienkam, ktoré ponúka náš domáci trh. Problémy sú u nás na to, aby sa riešili. Myslím si, že tento rok bude opäť pre nás lepší ako ten vlani a že je všetko dobre nasmerované. Navyše, vynikajúco vychádzame s majiteľmi RETRA. Momentálne pripravujeme nasledovníka tohto projektu v trošku menšej adaptácii. Konkrétnu informáciu o tom si ešte nechám pre seba.
Eva Nová
foto Desana Dudášová